# LCM and HCF – Basics, Formulas and Solved Examples (Aptitude Questions, Answer, Explanation and Tricks along with Video Lessons)

## Formulas and Quick Tricks for LCM and HCF

1. LCM stands for Least Common Multiple. The least number which is exactly divisible by each one of the given numbers is called their LCM
2. HCF stands for Highest Common Factor. The other names for HCF are Greatest Common Divisor (GCD) and Greatest Common Measure (GCM)
3. The HCF of two or more numbers is the greatest number that divides each one of them exactly.
4. Two numbers are said to be co-prime if their HCF is 1
5. HCF of fractions = HCF of numerators/LCM of denominators
6. LCM of fractions = GCD of numerators/HCF of denominators

## Questions and Solved Examples on LCM and HCF

Q.1: The HCF of two numbers is 8. Which of the following can never be their LCM?
A. 24
B. 48
C. 56
D. 60
Explanation: Watch the LCM and HCF Video for full explanation

Q.2: If the LCM of two numbers is 750 and their product is 18750, find the HCF of the numbers.
A. 25
B. 30
C. 50
D. 125
Explanation: Watch the LCM and HCF Video for full explanation

Aptitude Test and Logical Reasoning Test

Prepare for Quantitative Aptitude, Maths, Logical Reasoning

More than 1000+ detailed question and answers

Q.3: LCM of 1/3, 5/6, 5/4, 10/7 is:
A. 10/11
B. 11/10
C. 10/7
D. 10
Explanation: Watch the LCM and HCF Video for full explanation

Q.4: HCF of 3/16, 5/12, 7/8 is:
A. 1/48
B. 2/47
C. 3/47
D. 5/48
Explanation: Watch the LCM and HCF Video for full explanation

Q.5: The least square number which divides 8, 12 and 18 is?
A. 64
B. 100
C. 144
D. 196
Explanation: LCM = 72
72 * 2 = 144

Q.6: The least number which when divided by 8, 12 and 16, leave in each remainder 3, is?
A. 51
B. 61
C. 69
D. 71
Explanation: LCM = 48 + 3 = 51

Q.7: The least number which when diminished by 7 is divisible by 21, 28, 36 and 45 is?
A. 1261
B. 1265
C. 1267
D. 1269
Explanation: LCM = 1260
1260 + 7 = 1267

Q.8: A man was employed on the promise that he will be paid the highest wages per day. The contract money to be paid was Rs. 1189. Finally he was paid only Rs. 1073. For how many days did he actually work?
A. 35
B. 37
C. 39
D. 40
Explanation: HCF of 1189, 1073 = 29
1073/29 = 37

SSC CGL, CHSL Exam Prep & Test

Prepare for SSC CGL, CHSL, SSC MTS, Junior Engineer

More than 1200+ detailed question and answers

Q.9: An officer was appointed on maximum daily wages on contract money of Rs. 4956. But on being absent for some days, he was paid only Rs. 3894. For how many days was he absent?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5