Aptitude Questions on Profit-Loss

  1. An article is bought for Rs. 675 and sold for Rs. 900. Find the gain percent?
    A. 30 2/3%
    B. 31 1/3%
    C. 33 1/3%
    D. 33 1/6%
  2. B. 33 1/3%
    900 – 675 = 225
    225/675*100
    = 33 1/3%
  3. A person buys a horse for 15 pounds. After one year, he sells it for 20 pounds. After one year, again he buys the same horse at 30 pounds and sells it for 40 pounds. What is the overall profit percent for that person over both the transactions?
    A. 30.33%
    B. 33.33%
    C. 35.33%
    D. 40.33%
  4. B. 33.33%
    Total C.P. = 45
    Total S.P. = 60
    Profit% = (15/45) *100 = 33.33%
  5. A trader sells 85 m of cloth for Rs. 8,925 at the profit of Rs. 15/m of cloth. What is the cost price of 1 m of cloth?
    A. Rs. 84
    B. Rs. 90
    C. Rs. 96
    D. Rs. 102
  6. B. Rs. 90
    SP of 1m of cloth = 8925/85 = Rs. 105
    CP of 1m of cloth = SP of 1m of cloth - profit on 1m of cloth
    = Rs. 105 - Rs. 15 = Rs. 90
  7. A, B and C enter into a partnership. A invests some money at the beginning, B invests double the amount after 6 months, and C invests thrice the amount after 8 months. If the annual gain be Rs. 18,000. A's share is?
    A. Rs. 5,750
    B. Rs. 6,000
    C. Rs. 7,200
    D. Rs. 7,500
  8. B. Rs. 6,000
    x*12 : 2x*6: 3x*4
    1:1:1
    1/3 * 18000 = 6000
  9. By selling an article at Rs. 800, a shopkeeper makes a profit of 25%. At what price should he sell the article so as to make a loss of 25%?
    A. Rs. 460
    B. Rs. 480
    C. Rs. 500
    D. Rs. 520
  10. B. Rs. 480
    SP = 800, Profit = 25%
    CP = (SP)*[100/(100+P)]
    = 800 * [100/125] = 640
    Loss = 25% = 25% of 640 = Rs. 160
    SP = CP - Loss = 640 - 160 = Rs. 480
  11. Amit bought 160 shirts at the rate of Rs. 225/shirt. The transport expenditure was Rs. 1,400. He paid an octroi at the rate of Rs. 1.75/shirt and labour charges were Rs. 320. What should be the selling price of 1 shirt, if he wants a profit of 20%?
    A. Rs. 260
    B. Rs. 275
    C. Rs. 280
    D. Rs. 285
  12. D. Rs. 285
    Total CP per shirt = 225 + 1400/160 + 1.75 + 320/160 = Rs. 237.5
    SP = CP[(100 + profit%)/100]
    = 237.5 * [(100 + 20)/100] = Rs. 285
  13. A man sold two houses for Rs. 7.8 lakhs each. On the one, he gained 5% and on the other, he lost 5%. What percent is the effect of the sale on the whole?
    A. 0.25 % loss
    B. 0.25 % gain
    C. 25 % loss
    D. 25 % gain
  14. A. 0.25 % loss
    Loss% = (5/10)^2 = 1/4% = 0.25%
  15. Profit after selling a commodity for Rs. 425 is same as loss after selling it for Rs.355. The cost of the commodity is:
    A. Rs. 385
    B. Rs. 390
    C. Rs. 395
    D. Rs. 400
  16. B. Rs. 390
    Let C.P = Rs. X
    425 – X = X – 355 (or)
    2X = 780 or X = 390
  17. If two mixers and one T.V cost Rs. 7000. While two T.V s and one mixer cost Rs. 9800. The value of one T.V is:
    A. Rs. 3,200
    B. Rs. 3,600
    C. Rs. 4,200
    D. Rs. 4,600
  18. C. Rs. 4,200
    2X + Y = 7000
    X + 2Y = 9800
    Solving (i) and (ii), we get Y = 4200
  19. Bhajan Singh purchased 120 reams of paper at Rs. 80 per ream. He spent Rs. 280 on transportation. Paid octrai at the rate of 40 paise per ream and paid Rs. 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8 %. What must be the selling price per ream?
    A. Rs. 86
    B. Rs. 88
    C. Rs. 90
    D. Rs. 92
  20. C. Rs. 90
    C.P of 120 reams = Rs. (120 × 80 + 280 + 72 + 120 × 40) = Rs. 10000
    C.P of 1 ream = (10000/120) = Rs. (250/3)
    S.P of 1 ream = Rs. (108/100 × 250/3) = Rs. 90