- A sum of money triples itself in 12 years at simple interest. Find the rate of interest?

A. 12 1/2%

B. 14 4/7%

C. 15 2/3%

D. 16 2/3% - The price of a T.V. set is worth Rs. 20,000 that needs to be paid in 20 installments of Rs. 1,000 each. If the rate of interest be 6% per annum, and the 1st installment be paid at the time of purchase, then the value of the last installment covering the interest will be?

A. Rs. 17,000

B. Rs. 18,000

C. Rs. 19,000

D. Rs. 20,000 - How much Simple Interest can a person get on Rs. 8,200 at 17.5% p.a. for a period of 2 years and 6 months?

A. Rs. 2,850

B. Rs. 3,587.50

C. Rs. 3,750

D. Rs. 3,770.50 - In what time will Rs. 4,000 lent at 3% per annum on simple interest earn as much interest as Rs. 5,000 will earn in 5 years at 4% per annum on simple interest?

A. 7 1/2 years

B. 7 1/3 years

C. 8 1/3 years

D. 9 years - The S.I. on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the C.I. on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on S.I. is?

A. Rs. 1,550

B. Rs. 1,650

C. Rs. 1,750

D. Rs. 1,850 - Rs.2500 is divided into two parts such that if one part be put out at 5% simple interest and the other at 6%, the yearly annual income may be Rs.140. How much was lent at 5%?

A. Rs. 1,000

B. Rs. 1,200

C. Rs. 1,300

D. Rs. 1,500 - Abha took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

A. 3%

B. 6%

C. 9%

D. 12% - A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

A. Rs. 590

B. Rs. 668

C. Rs. 698

D. Rs. 700 - A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

A. Rs. 8,725

B. Rs. 8,825

C. Rs. 8,875

D. Rs. 8,925 - How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

A. 3.6 years

B. 4 years

C. 4.6 years

D. 5 years

Let the pricipal be Rs. x, then amount = 3x(where R = rate of interest)

=> Interest = 3x - x = Rs. 2x

R = (100 * 2x)/(x * 12) = 50/3 % = 16 2/3%

Money paid in cash = Rs. 1000

Balance payment = (20000 - 1000) = Rs. 19,000

S.I. = (8200 * 2.5 * 17.5)/100

= (8200 * 5 * 35)/(100 * 2 * 2) = Rs. 3587.50

(4000 * 3 * R) / 100 = (5000 * 5 * 4) / 100

R = 8 1/3

C.I. = [4000 * (1 + 10/100)2 - 4000]

= (4000 * 11/10 * 11/10 - 4000) = Rs. 840

Sum = (420 * 100)/(3 * 8) = Rs. 1750

(x * 5 * 1) / 100 + [(2500 - x) * 6 * 1] / 100 = 140

X = 1000

Let rate = R% and time = R years.

Then, (1200 * R * R) / 100 = 432

=>12R^2 = 432

=>R^2 = 36

=> R = 6

S.I. for 1 year = Rs. (854 - 815) = Rs. 39

S.I. for 3 years = Rs.(39 * 3) = Rs. 117

Therefore, Principal = Rs. (815 - 117) = Rs. 698

Principal = Rs. (100 * 4016.25) / 9 * 5

= Rs. (401625 / 45)

= Rs. 8,925

Time = (100 * 81) / (450 * 4.5) = 4 years

Questions on Age Average Problems

Questions on Average Coding-Decoding Problems

Questions on Coding & Decoding Compound Interest Problems

Questions on Compound Interest LCM-HCF Problems

Questions on L.C.M & H.C.F Number Problems

Questions on Numbers Percentage Problems

Questions on Percentages Permutation-Combination Problems

Questions on Permutation & Combination Pipes-Cisterns Problems

Questions on Pipes & Cisterns Probability Problems

Questions on Probability Profit-Loss Problems

Questions on Profit & Loss More Test Categories - Aptitude Questions

Explore more Test categories

Latest happenings - Sep'18 Current Affairs Test - August 2018

Latest happenings - Aug'18 Current Affairs Test - July 2018

Latest happenings - Jul'18 Indian Economy Test

Test your Indian Economy IQ Indian Science Test

Test your Indian Science IQ Indian Sports Test

Test your Indian Sports IQ Indian Technology Test

Test your Indian Technology IQ More Test Categories - Current Affairs

Explore more Test categories