Syllogism – Statements, Conclusions, Venn Diagram (Aptitude, Examples, Answer, Explanation)

Syllogism (Basics, Questions and Solved Examples)

What is Syllogism?

Syllogism is a “Greek” word that means inference or deduction. As such inferences are based on logic, then there inferences that are called logical deduction. These deductions are based on propositions or premises. Different types of questions covered here are two statements along with two conclusions. The statements and conclusions may seem to be illogical, but while solving questions related to syllogism, candidates must assume the given statements to be 100% true. 

Various types of Syllogism based logical reasoning questions are being asked in different government examinations, which makes them the most important sections under the verbal reasoning section. Syllogism checks the basic aptitude and ability of a candidate to derive inferences from given statements using step-by-step methods of solving problems.

Aptitude and Reasoning Test


Prepare for Quantitative Aptitude, Maths, Logical Reasoning 2023

More than 1000+ detailed question and answers

Latest Aptitude and Logical Reasoning Test – Download Now!

Practice Questions : For Syllogism

In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Question 1:
Statements: Some actors are singers.
All the singers are dancers.

Conclusions:

  1. Some actors are dancers.
  2. No singer is actor.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option A
Explanation: From the Venn Diagram,
Some actors are dancers: Yes
No singer is actor: No
Only 1 conclusion follows, i.e. Option A

Question 2:
Statements: All the harmoniums are instruments.
All the instruments are flutes.

Conclusions:

  1. All the flutes are instruments.
  2. All the harmoniums are flutes.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option B
Explanation: From the Venn Diagram,
All the flutes are instruments: False.
All harmoniums are flutes: True.
Therefore, only conclusion 2 is True.

Question 3:
Statements: Some mangoes are yellow.
Some tixo are mangoes.

Conclusions:

  1. Some mangoes are green.
  2. Tixo is a yellow.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option D
Explanation: From the Venn Diagram,
Some mangoes are green: No
Tixo is a yellow: Maybe or may not be
Neither of the conclusions follow, hence Option D.

Question 4:
Statements: Some ants are parrots.
All the parrots are apples.

Conclusions:

  1. All the apples are parrots.
  2. Some ants are apples.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option B
Explanation: From the Venn Diagram,
All apples are parrots: False.
Some ants are apples: True.
Therefore, only 2nd conclusion is True.

Question 5:
Statements: Some papers are pens.
All the pencils are pens.

Conclusions:

  1. Some pens are pencils.
  2. Some pens are papers.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option E
Explanation: From the Venn Diagram,
Some pens are pencils: True
Some pens are papers: True
Therefore, both the conclusions are True.

Question 6:
Statements: All the actors are girls.
All the girls are beautiful.

Conclusions:

  1. All the actors are beautiful.
  2. Some girls are actors.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option E
Explanation: From the Venn Diagram,
All actresses are beautiful: True
Some girls are actresses: True
Hence, both the conclusion are True.

Question 7:
Statements: All the windows are doors.
No door is a wall.

Conclusions:

  1. Some windows are walls.
  2. No wall is a door.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option B
Explanation: From the Venn Diagram,
Some windows are walls: False
No wall is a door: True
Therefore, only conclusion 2 is True.

Question 8:
Statements: All cups are books.
All books are shirts.

Conclusions:

  1. Some cups are not shirts.
  2. Some shirts are cups.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option B
Explanation: From the Venn Diagram,
Some cups are not shirts: False.
Some shirts are cups: True.
Therefore, only conclusion 2 is True.

SSC Exam Test and Preparation 2023


Prepare for SSC CGL, CHSL, SSC MTS, Junior Engineer 2023

More than 1200+ detailed question and answers

SSC Exam Test and Preparation 2023 – Download Now!


Question 9:
Statements: Some cows are crows.
Some crows are elephants.

Conclusions:

  1. Some cows are elephants.
  2. All crows are elephants.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option D
Explanation: From the Venn Diagram,
Some cows are elephants: No
All crows are elephants: Maybe or may not be
Neither of the conclusions follow, hence Option D.

Question 10:
Statements: All the pencils are pens.
All the pens are inks.

Conclusions:

  1. All the pencils are inks.
  2. Some inks are pencils.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option E
Explanation: From the Venn Diagram,
All the pencils are inks: True
Some inks are pencils: True
Hence, both the conclusion are True.

Question 11:
Statements: Some dogs are bats.
Some bats are cats.

Conclusions:

  1. Some dogs are cats.
  2. Some cats are dogs.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option D
Explanation: From the Venn Diagram,
Some dogs are cats: No
Some cats are dogs: Maybe or may not be
Neither of the conclusions follow, hence Option D.

Question 12:
Statements: All the trucks are flies.
Some scooters are flies.

Conclusions:

  1. All the trucks are scooters.
  2. Some scooters are trucks.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option D
Explanation: From the Venn Diagram,
All the trucks are scooters: No
Some scooters are trucks: Maybe or may not be
Neither of the conclusions follow, hence Option D.

Question 13:
Statements: All buildings are chalks.
No chalk is toffee.

Conclusions:

  1. No building is toffee
  2. All chalks are buildings.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option A
Explanation: From the Venn Diagram,
we can conclude that no building is a toffee.
Hence, it satisfies the 1 conclusion only.

Question 14:
Statements: All cars are cats.
All fans are cats.

Conclusions:

  1. All cars are fans.
  2. Some fans are cars.
A) Only (1) conclusion follows
B) Only (2) conclusion follows
C) Either (1) or (2) follows
D) Neither (1) nor (2) follows
E) Both (1) and (2) follow



Answer: Option D
Explanation: From the Venn Diagram,
All cars are fans: No
Some fans are cars: Maybe or may not be
Neither of the conclusions follow, hence Option D.

Aptitude Test Categories

Age Problems
Age Problems – Present Age, Current Age, Average Age
Average Problems
Average Problems – Average Squares, Natural Numbers, Even Numbers
Blood Relations
Blood Relations – Father, Mother, Son, Daughter, Brother, Sister, Uncle, Aunt
Boats and Streams
Boats and Streams – Speed Boat, Speed Stream, Upstream, Downstream
Cause and Effect
Cause and Effect – Reasoning, Statements, Independent Causes
Classification
Classification – Choose the Odd One, three of the following four, alike in a certain way
Coding-Decoding
Coding and Decoding – Alphabetical Order, Series, First and Third letters
Comparison
Comparison – Sequence, Age, Elder, Younger, Taller, Shorter and Marks
Compound Interest
Compound Interest – Interest Payable, Amount, Simple Interest
Coordinate Geometry
Coordinate Geometry – Coordinates of a Point, x1, y1, x2, y2, x3, y3, Formulas
Cube and Dice
Cube and Dice – Faces of a Cube, Faces of a Dice, Number of Cubes, Sides Painted
Data Interpretation
Data Interpretation – Qualitative and Quantitative DI Methods
Direction Sense Test
Direction Sense Test – East, West, North and South
Embedded Figures
Embedded Figures – Question Figure, Answer Figure
Figure Series
Figure Series – Question Figure, Answer Figures
Fractions
Fractions – Numerator, Denominator, Types of Fractions
Friday Math's Puzzle
Friday Math's Puzzle – Bodmas Rule, Simplification, Math Tricks
LCM and HCF
LCM and HCF – Basic Concepts, Examples, Methods, Shortcuts, Math Tricks
Mensa Reasoning Puzzles
Mensa Reasoning Puzzles – How to Solve and Reasoning Concept
Mensuration
Mensuration – Triangle, Cylinder, Volume, Total Surface Area
Mirror Images
Mirror Image – Lateral Inversion, Types of Mirror Images, Original Image
Mixtures and Alligations
Mixtures Alligations – Ratio, Quantity, Litres of Milk and Water
Number Problems
Number Problems – Fraction, Natural and Prime Numbers
Number Series
Number Series – What Number Should Come Next?
Order, Ranking and Position
Order, Ranking, Position – Left End, Right End, Answer, Explanation
Partnerships
Partnerships – Total Profit, Business, Investment
Pattern Completion
Pattern Completion – Question Figure, Answer Figure
Percentage Problems
Percentage Problems – Total Marks in Examination, Net% Change
Permutation and Combination
Permutation and Combination – How many, Letters, Word, Number
Pipes and Cistern
Pipes and Cistern – Three Pipes, Fill Tank, Answer and Explanation
Probability Problems
Probability – Bag Contains Blue Balls, Red Balls, Yellow Marbles
Profit and Loss
Profit and Loss Problems – Selling Price (SP), Cost Price (CP)
Quadratic Equations
Quadratic Equation – Algebra (x², y², a2, b2, a3, b3), Formulas
Ratio and Proportion
Ratio and Proportion – Ratio of Two Numbers, Answer, Explanation
Seating Arrangement
Seating Arrangement – Left, Right, Centre, Books, English, Hindi
Simple Interest
Simple Interest (SI) – How Much, Time, Amount, Sum of Money
Simplification
Simplification – BODMAS Rule, Division, Multiplication, Addition, Subtraction
Square Root
Square Root – Find Square, Perfect Square, Prime Factorization
Statement and Arguments
Statement and Arguments – Reasoning, Strong and Weak Argument
Syllogism
Syllogism – Statements, Conclusions, Venn Diagram
More Aptitude Test Categories
Quantitative Aptitude Made Simpler