- A man goes from A to B at a speed of 20 kmph and comes back to A at a speed of 30 kmph. Find his average speed for the entire journey?

A. 20 kmph

B. 24 kmph

C. 28 kmph

D. 32 kmph - Convert the 13/36 m/s into kilometers per hour?

A. 1.2 kmph

B. 1.3 kmph

C. 1.4 kmph

D. 1.5 kmph - If a man can cover 12 metres in one second, how many kilometres can he cover in 3 hours 45 minutes?

A. 150 kms

B. 156 kms

C. 162 kms

D. 168 kms - Nikita takes as much time in running 18 meters as a car takes in covering 48 meters. What will be the distance covered by Nikita during the time the car covers 1.6 km?

A. 480 m

B. 520 m

C. 600 m

D. 800 m - By travelling at 40 kmph, a person reaches his destination on time. He covered two-third the total distance in one-third of the total time. What speed should he maintain for the remaining distance to reach his destination on time?

A. 15 kmph

B. 20 kmph

C. 25 kmph

D. 30 kmph - What distance will be covered by a bus moving at 72 kmph in 30 seconds?

A. 450 m

B. 500 m

C. 600 m

D. 750 m - Walking with 4/5 of my usual speed, I miss the bus by 5 minutes. What is my usual time?

A. 15 mins

B. 20 mins

C. 25 mins

D. 30 mins - Rohit walked 25 meters towards South. Then he turned to his left and walked 20 meters. He then turned to his left and walked 25 meters. He again turned to his right and walked 15 meters. At what distance is he from the starting point and in which direction?

A. 35m East

B. 35m North

C. 40m East

D. 60m East - Sagar was riding bike towards north, turned left road 1 km turns towards left & road 2 kms found himself 1 km west of starting. How far did he road north?

A. 1.5 kms

B. 2 kms

C. 3 kms

D. 3.5 kms - Walking 7/6 of his usual rate, a boy reaches his school 4 minutes early. Find his usual time to reach the school?

A. 24 mins

B. 26 mins

C. 28 mins

D. 30 mins

Distance from A and B be 'd'

Average Speed = total distance / total time

Average Speed = (2d) / [(d/20) + (d/30)]

= (2d) / [5d/60) => 24 kmph

13/36 m/s = 13/36 * 18/5

= 13/10 = 1.3 kmph

12 m/s = 12 * 18/5 kmph

3 hours 45 minutes = 3 3/4 hours = 15/4 hours

Distance = speed * time = 12 * 18/5 * 15/4 km = 162 kms

Distance covered by Amar = 18/4.8 (1.6km)

= 3/8(1600) = 600 m

Let the time taken to reach the destination be 3x hours. Total distance = 40 * 3x = 120x km

He covered 2/3 * 120x = 80x km in 1/3 * 3x = x hours

So, the remaining 40x km, he has to cover in 2x hours would be required speed = 40x / 2x = 20 kmph

72 kmph = 72 * 5/18 = 20 mps

D = Speed * time = 20 * 30 = 600 m

Speed Ratio = 1:4 / 5 = 5:4

Time Ratio = 4:51 -------- 5 4 --------- ? => 20

Rohit's distance from the starting point A would be:

AE = AD+DE = 20 + 15 = 35m East

He travelled total distance of 3 kms.

From which he travelled 1 km in west.

Hence in all he travelled total 2 kms in north.

Speed Ratio = 1:7/6 = 6:7

Time Ratio = 7:6

1 -------- 7

4 -------- ? => 28 mins

Questions on Age Average Problems

Questions on Average Coding-Decoding Problems

Questions on Coding & Decoding Compound Interest Problems

Questions on Compound Interest LCM-HCF Problems

Questions on L.C.M & H.C.F Number Problems

Questions on Numbers Percentage Problems

Questions on Percentages Permutation-Combination Problems

Questions on Permutation & Combination Pipes-Cisterns Problems

Questions on Pipes & Cisterns Probability Problems

Questions on Probability Profit-Loss Problems

Questions on Profit & Loss More Test Categories - Aptitude Questions

Explore more Test categories

Latest happenings - Sep'18 Current Affairs Test - August 2018

Latest happenings - Aug'18 Current Affairs Test - July 2018

Latest happenings - Jul'18 Indian Economy Test

Test your Indian Economy IQ Indian Science Test

Test your Indian Science IQ Indian Sports Test

Test your Indian Sports IQ Indian Technology Test

Test your Indian Technology IQ More Test Categories - Current Affairs

Explore more Test categories