- A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

A. 69 secs

B. 79 secs

C. 89 secs

D. 99 secs - A train running at certain speed crosses a stationary engine in 20 seconds. To find out the speed of the train. Which of the following information is necessary:

A. Only the length of the train

B. Only the length of the engine

C. Either the length of the train and the length of the engine

D. Both the length of the train and the length of the engine - A train moves with the speed of 180 km.hr then its speed in meters per second is:

A. 20 m/sec

B. 30 m/sec

C. 40 m/sec

D. 50 m/sec - A jogger running at 9 km/hr along side a railway track is 240 m ahead of the engine of a 120 m long train running at 45 km/hr in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

A. 12 secs

B. 18 secs

C. 36 secs

D. 72 secs - Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

A. 1 : 3

B. 3 : 2

C. 3 : 4

D. None of these - The length of the bridge, which a train 130 meters long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

A. 225 m

B. 235 m

C. 245 m

D. 255 m - A train 100 m long crosses a platform 125 m long in 15 sec. Find the speed of the train?

A. 45 kmph

B. 50 kmph

C. 54 kmph

D. 60 kmph - Two trains of length 100 m and 200 m are 100 m apart. They start moving towards each other on parallel tracks, at speeds 54 kmph and 72 kmph. In how much time will the trains cross each other?

A. 20/7 secs

B. 57/7 secs

C. 60/7 secs

D. 80/7 secs - A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

A. 120 metres

B. 150 metres

C. 180 metres

D. 210 metres - A train sets off at 2:00 pm at the speed of 70 kmph. Another train starts at 3:30 pm in the same direction at the rate of 85 kmph. At what time the trains will meet?

A. 8:30 pm

B. 9:30 pm

C. 10:30 pm

D. 10:45 pm

Speed = (240/24) m/sec = 10 m/sec

Therefore, required time = (240 + 650)/10 sec = 89 secs

Since the sum of the lengths of the train and the length of the engine is needed, So both the lengths must be known.

180 km/hr = (180 × 5/18)m/sec = 50 m/sec

Speed of train relative to jogger = 45 - 9 = 36 km/hr.

= 36 * 5/18 = 10 m/sec

Distance to be covered = 240 + 120 = 360 m

Time taken = 360/10 = 36 secs

Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

Then, length of the first train = 27 x meters, and length of the second train = 17 y meters.

(27 x + 17 y) / (x + y) = 23 ==> 27 x + 17 y = 23 x + 23 y

=> 4 x = 6 y

=> x/y = 3/2

Speed = (45 * 5/18) m/sec = (25/2) m/sec. Time = 30 sec.

Let the length of bridge be x meters.

Then, (130 + X)/30 = 25/2

=> 2(130 + X) = 750

=> X = 245 m

D = 100 + 125 = 225

T = 15

S = 225/15 * 18/5 = 54 kmph

Relative speed = (54 + 72)* 5/18 = 7 * 5 = 35 mps

The time required = d/s = (100 + 100 + 200)/35

=>400/35 = 80/7 secs

Speed=(60 * 5/18) = (50/3)

Length of the train = (Speed * Time) = (50/3 * 9) = 150 metres

D = 70 * 1 1/2 = 105 km

RS = 85 – 70 = 15

T = 105/15 = 7 h

3:30 + 7 h = 10:30 pm

Questions on Age Average Problems

Questions on Average Coding-Decoding Problems

Questions on Coding & Decoding Compound Interest Problems

Questions on Compound Interest LCM-HCF Problems

Questions on L.C.M & H.C.F Number Problems

Questions on Numbers Percentage Problems

Questions on Percentages Permutation-Combination Problems

Questions on Permutation & Combination Pipes-Cisterns Problems

Questions on Pipes & Cisterns Probability Problems

Questions on Probability Profit-Loss Problems

Questions on Profit & Loss More Test Categories - Aptitude Questions

Explore more Test categories

Latest happenings - Sep'18 Current Affairs Test - August 2018

Latest happenings - Aug'18 Current Affairs Test - July 2018

Latest happenings - Jul'18 Indian Economy Test

Test your Indian Economy IQ Indian Science Test

Test your Indian Science IQ Indian Sports Test

Test your Indian Sports IQ Indian Technology Test

Test your Indian Technology IQ More Test Categories - Current Affairs

Explore more Test categories