Alphabet Test – Meaningful English Word, Arrangement, Letters (English, Study Material, Exam Preparation, Question, Answer and Explanation)

Alphabet Test

The Alphabet Test consists of a set of English letters. It is a test in which you must solve issues using the letters of the English alphabet. It is part of the Verbal Reasoning Section and is considered very crucial in the reasoning portion of different competitive exams such as banking, SSC CGL, IBPS Clerk, IBPS PO, SBI Clerk, SBI PO, SBI Associate Clerk, SBI Associate PO, CAT, MAT, MBA entrance exams and other exams.

SSC CGL, CHSL Exam Prep & Test


Prepare for SSC CGL, CHSL, SSC MTS, Junior Engineer

More than 1200+ detailed question and answers

SSC CGL, CHSL Exam Prep & Test – Download Now!

Practice Questions : For Alphabet Test

Question 1: Which of the following words cannot be formed using the letters of the word ‘IMMEDIATELY’?
A) DIET
B) LATE
C) LATELY
D) MEDIATE

Answer: Option C
Explanation: The word ‘LATELY’ cannot be formed using the letters of the word ‘IMMEDIATELY’. Hence, LATELY is correct.

Question 2: How many meaningful words can be formed using the first, second, sixth and seventh letters of the word ‘INFORMATION’?
A) None
B) One 
C) Two 
D) More than two.

Answer: Option B
Explanation: The letters are as follows: I, N, M and A.
Only one word can be formed using the above letters – MAIN. Hence, the correct answer is One.

Question 3: Which word can not be formed from the word ‘INTERROGATION?
A) Gate
B) Interrogate
C) Oration
D) Notation

Answer: Option B
Explanation: Interrogate cannot be formed from the word Interrogation, as it requires an extra ‘e’ to complete the spelling. Hence, Interrogate is correct.

Question 4: Direction: From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word UNIFORMITY?
A) FORM
B) FAMILY
C) UNITY
D) NORM

Answer: Option B
Explanation: In Family, there is no A or L in the given Key Word “UNIFORMITY”. Hence, FAMILY is the correct answer.



Question 5: Which word will be 2nd last if all are arranged alphabetically as in a dictionary?
A) Analytics 
B) Analysis 
C) Analyst 
D) Arithmetic

Answer: Option A
Explanation: The arrangement as in a dictionary: Analysis, Analyst, Analytics, Arithmetic. Hence, the correct answer is Analytics.   

Question 6: Find the word which can be made from letters of the given word TRUTHFULNESS
A) Funny
B) Fruit
C) Ruthless
D) Serene

Answer: Option C
Explanation: The word ‘Funny cannot be made because TRUTHFULNESS’ does not contain ‘Y’. 
‘Fruit’ cannot be made because TRUTHFULNESS’ does not contain l’ and ‘Serene’ cannot be made because TRUTHFULNESS’ does not have 3 ‘E’. Therefore, Ruthless is the correct answer. 

Question 7: Find the word which can be made from letters of the given word. ELASTICITY
A) ECSTASY
B) ELONGATE
C) TITULAR
D) STATIC

Answer: Option D
Explanation: ‘ECSTASY’ cannot be formed using ‘ELASTICITY’ because the word it has two ‘S’.
‘ELONGATE’ can also not be formed using ‘ELASTICITY’ because it contains ‘Gʻ which is not present in ‘ELASTICITY.
‘TITULAR’ can also not be formed because ‘ELASTICITY’ does not contain ‘U’. Hence, the correct answer is Static. 

Question 8: Find the word which cannot be made from letters of the given word. FERTILITY
A) TILE
B) EAT
C) LITTER
D) FRET

Answer: Option B
Explanation: The word ‘EAT’ cannot be made using the word ‘FERTILITY’ because the word does not contain ‘A’. Hence, the correct answer is EAT.



Question 9: Find the word which cannot be made from letters of the given the word, POPULARITY.
A) PLURAL
B) POPULAR
C) TRAIL
D) PURITY

Answer: Option A
Explanation: The word ‘PLURAL’ cannot be formed using the word ‘POPULARITY’ as the word requires two ‘L’ while ‘POPULARITY’ contains a single ‘L’. Hence, the correct answer is PLURAL.

Question 10: Find the word which cannot be made from letters of the given the word, INTERACTION.
A) INTERN
B) TRACTION
C) INTEND
D) CARE

Answer: Option C
Explanation: The word ‘INTEND’ cannot be made using the letters of the given word because the word ‘INTERACTION’ does not contain a ‘D’. Hence, the correct answer is INTEND.

Question 11: Which of the following word cannot form using letters of the word ‘Antagonises?
A) Noise
B) Noun
C) Gate
D) Gain

Answer: Option B
Explanation: Clearly, ‘Noun’ cannot form using letters of the word ‘Antagonises’.

Question 12: From the following alternatives select the word which can’t be formed by using the letters of the word. RAGHAVAN
A) RAGHAV
B) RANG
C) GRAND
D) VAN

Answer: Option C
Explanation: The word ‘RAGHAVAN’ does not have a ‘D’ letter so the word ‘GRAND’ can’t be formed.



Question 13: If all letters in the word “PAINTING” are rearranged as they appear in the English alphabet series then the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?
A) 4
B) 2
C) 1
D) 3

Answer: Option C
Explanation: The given word ‘PAINTING” and the rearrangement of its letters:
P A I N T I N G
A G I I N N P T
Observing the above arrangement, we can clearly see that position of only I will remain unchanged. Hence, option (c)

Question 14: What will be the 3rd letter of the meaningful english word formed using 1st, 6th and 8th letters of the word “TUTORIAL”. Each letter is to be used only once in the meaningful word. If more than 1 such word can be formed then mark ‘M’ as your answer, if no such word can be formed then mark ‘Z’ as your answer.
A) T
B) I
C) M
D) Z

Answer: Option A
Explanation: 1st, 6th and 8th letters of the word “TUTORIAL” are T, I and L.
A meaningful english word formed is ‘Lit’, which means “illuminated”. Thus, the 3rd letter of ‘Lit’ is T. Hence, T is the correct answer.

Question 15: Directions: If each letter of the following words is written in English alphabetical order and all new formed words are arranged in dictionary order, then which of the following word will come first in dictionary order?
ORNAMENT, ORACLE, OBESITY, ORBITAL, TOWEL
A) ABILORT
B) ELOTW
C) AEMNNORT
D) BEIOSTY

Answer: Option A
Explanation: Each letter of each word in English alphabetical order:
ORBITAL – ABILORT
ORNAMENT – AEMNNORT
TOWEL – ELOTW
ORACLE – ACELOR
OBESITY – BEIOSTY
The arrangement as per the dictionary: ABILORT, ACELOR, AEMNNORT, BEIOSTY, ELOTW. Hence, ABILORT is correct.

Question 16: How many such pairs of letters are there in the word ‘SCIENTIST’ each of which has as many letters between them in the word as in English alphabetical order (both in forward and backward direction)?
A) 1
B) 4
C) 2
D) 3

Answer: Option C
Explanation: In the word ‘SCIENTIST’ we get the following pairs:
CE - 1 letter between C and E.
ST - no letter between Sand T.
Thus, we get 2 pairs. Hence, option C is correct.



Question 17: What will be the 2nd letter of the meaningful english word formed using 2nd, 5th, 7th and 8th letters of the word “HARDWARE”. Each letter is to be used only once in the meaningful word. If more than 1 such word can be formed then mark ‘L’ as your answer, if no such word can be formed then mark ‘Z’ as your answer.
A) Z
B) A
C) E
D) L

Answer: Option D
Explanation: 2nd, 5th, 7th and 8th letters of the word “HARDWARE” are A, W, R and E.
Only 2 meaningful english words are formed i.e. Ware (articles for sale)’, ‘Wear (something on one’s body as clothing)’. Hence, option D is correct.

Question 18: How many meaningful english words can be formed using 1st, 4th, 5th and 6th letters of the word “TECHNIQUES”. Each letter is to be used only once in the meaningful word.
A) 2
B) 3
C) 1
D) 4

Answer: Option A
Explanation: 1st, 4th, 5th and 6th letters of the word “TECHNIQUES” are T, H, N and I.
meaningful english words formed are:
Hint: Suggesting something in an indirect way.
Thin: having less fat
Hence, option A is correct.

Question 19: If all letters in the word “CONSCIOUSNESS” are rearranged as they appear in the English alphabet series then the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?
A) 2
B) 4
C) 5
D) 1

Answer: Option B
Explanation: The given word “CONSCIOUSNESS” and the rearrangement of its letters:
C O N S C I O U S N E S S
C C E I N N O O S S S S U
Observing the above arrangement, we can clearly see that the positions of C, O, S and S will remain unchanged.

Question 20: What will be the 4th letter of the meaningful english word formed using the 2nd, 3rd, 7th, 8th and 10th letters of the word “HORIZONTALlY”? Each letter is to be used only once in the meaningful word. If more than 1 such word can be formed then mark ‘X’ as your answer, if no such word can be formed then mark ‘Y’ as your answer.
A) O
B) R
C) X
D) Y

Answer: Option D
Explanation: The 2nd, 3rd, 7th, 8th and 10th letters of the word “HORIZONTALLY” are O, R, N, T and L. No meaningful english word is formed.